Blog

Demo Post

Ako kráčať s dobou a vniesť ekológiu aj do výstavby nového domu? Dočítate sa nižšie.

Ekologický životný štýl je čoraz modernejší. Triedenie odpadu, šetrenie jedlom a vodou, nakupovanie oblečenia v second-handoch či cestovanie autobusom do práce už dávno nie sú outsiderskými pojmami. Práve naopak, často vidíme hrdých zástancov životného prostredia. Určite aj vy sami aktívne vykonávate niektorú zo spomenutých aktivít. Zamýšľali ste sa ale niekedy nad spojením ekológie s bývaním? Je vôbec možné stavať zdravo, šetrne k životnému prostrediu a zároveň úsporne?  Ekologické bývanie ide ruka v ruke s presvetleným a vzdušným priestorom, bez nadmernej vlhkosti alebo prílišnej suchosti. Potrebná je preto najmä kvalitná izolácia, ktorá by zabránila neskoršiemu vlhnutiu stien, správne vykonané zateplenie, ktoré by nespôsobovalo plesne, a mnoho iných zabezpečení. Ak chceme aj pri budovaní  nového domova dodržiavať ekologické zásady, musíme sa najprv rozhodnúť z akého materiálu budeme stavať.

Nechali sme sa inšpirovať rozprávkou o troch prasiatkach a dnes si povieme o slamenom, drevenom a hlinenom domčeku, o najekologickejších materiáloch a spôsoboch výstavby.

Slamený dom

Možno sa čudujete, no tento dom sa v zahraničí stavia čoraz viac a s veľkou obľubou- dokonca sa pomaly udomácňuje aj u nás. Samozrejme dom musí mať nosný skelet z dreva, ďalším krokom sú už však lisované balíky slamy. Nemusíte sa však báť hlodavcov. Lisovanie pod vysokým tlakom totiž zaistí aby hlodavce nemali ani miesto ani vzduch a takisto zbaví slamu zŕn.

Ako prevencia požiarov sa stavba po dokončení ešte omieta hlinenou omietkou. Pri výstavbe takéhoto domu musíme brať do úvahy podstatne hrubšie steny ako na aké sme zvyknutí. Rovnako aj fakt že steny tohto typu neunesú rovnakú váhu ako murované domy, preto je dobré dopredu si premyslieť rozostavenie políc a nábytku.

Ak berieme do úvahy cenu, pri tomto type ekologického domu vás môže veľmi príjemne prekvapiť. Výhodou tiež môže byť fakt že slama slúži perfektne aj ako izolácia, preto vo veľa prípadoch netreba ďalej uvažovať o zateplení.

Čo sa týka trvania stavby, od drevených domov sa až tak podstatne nelíšia, vyžaduje si cca 3 mesiace. Môže to však byť veľmi individuálne vzhľadom na skutočnosť, že slamený dom si mnohí ľudia stavajú sami. Netreba k tomu veľa, dôležité však je nepúšťať sa do toho úplne bez porady s odborníkom, najmä čom sa týka nosného skeletu a aj pri výbere slamy – je potrebné zohnať certifikované balíky.

Drevený dom

Snaha o ekologický spôsob života často propaguje drevo ako prírodné a zdravotne nezávadné - pre alergikov nevyhnutné. Životnosť cca do dvesto rokov, krátka doba výstavby (1-3mesiace v závislosti od firmy) či nízka energetická náročnosť predstavujú značnú výhodu.    

Dom z dreva tiež skvele reguluje teplo, tu je však dôležitý jeho druh. Tomu treba venovať osobitnú pozornosť, nie každý sa na stavbu hodí a krok vedľa by mal veľmi nepriaznivé dôsledky. Na výstavbu drevených domov sa najčastejšie používa guľový masív zo smrekového dreva. Je vhodné na tento účel najmä vďaka svojej hustote. Ďalšie druhy, ktoré túto základnú vlastnosť v takej miere nemajú, nájdu svoje využitie pri už hotovej stavbe napríklad ako podlaha či rôzne druhy obkladov, ktoré doplnia celkovú ekologickosť domu; na samotnú stavbu však nie sú vhodné. Ide napríklad o jedľové, topoľové alebo brezové drevo.

Hlinený dom

Tento typ domu ponúka zrejme najväčší priestor na sebarealizáciu. Do hliny sa väčšinou primiešava cement. Finančná výška v ktorej sa tieto stavby pohybujú nás môže takisto potešiť, no výhrev takéhoto domu je už o čosi náročnejší. Na druhú stranu ale teplo výborne udrží.

Hlinený dom ponúka skvelé možnosti kombinovania materiálov, ako napríklad pridávanie slamy kvôli odľahčeniu, nie však do úplne spodnej vrstvy. Taktiež je ale potrebné po ukončení výstavby dom omietnuť hlinenou omietkou. Hrúbka steny však takisto ako pri predchádzajúcom type ďaleko presahuje hrúbku klasickej steny; je to cca 50 cm. Materiál na výstavbu sa zvyčajne čerpá z miesta stavby, no nie každá hlina je použiteľná.

Montovaný dom

Táto alternatíva je opäť veľmi rýchla a finančne oveľa menej náročná ako výstavba klasického domu. Nie všetky druhy tu môžeme označiť ako ekologické – konštrukcia (základ) tu môže byť z dreva, ale i z panelov či tehál, nedá sa teda zaradiť k prvým trom uvedeným typom úplne bez obmedzenia. Najprv sa vyhotoví základová doska, nareže sa materiál podľa plánu, zmontuje sa do konštrukcie a stavba sa oplášti.

Aj keď si však prípadne na montovaný dom nezvolíme ten najekologickejší materiál, veľkým plusom v tomto smere je, že sa stavia bez použitia chemických spojov. To je plusom z hľadiska rýchlosti aj šetrnosti k životnému prostrediu. Montované domy by sme teda pri zohľadnení všetkých používaných materiálov mohli z pohľadu ekológie označiť za akýsi „kompromis“ medzi klasickým domom a prvými troma typmi.

 

Môžeme teda vidieť že výber materiálov je široký. Ak teda chceme aj svoje nové bývanie niesť v ekologickom duchu, nemal by to byť veľký problém. Odmenou za toto riešenie je okrem finančnej a časovej úspory aj dobrý pocit, že sa zodpovedne staráme nielen o materiálnu stránku veci a životné prostredie, ale aj o zdravie svojej rodiny.

Stavebná činnosť

Ponúkame stavebnú činnosť v interiéroch a exteriéroch, stavby na kľúč, 3D vizualizácie a odborné poradenstvo pri realizácii vašich predstáv. Zabezpečujeme aj realizácie a renovácie interiérov.

Čítať ďalej...

Dizajnové zrkadlá

Zdá sa vám, že priestoru, v ktorom bývate alebo pracujete chýba esprit, elegancia a nádych jedinečnosti? Zrkadlo s luxusným dreveným rámom dokáže urobiť s každým interiérom divy. Naša široká ponuka toho najkvalitnejšieho na trhu vás presvedčí.

Čítať ďalej...

Machové obrazy

Hľadáte spôsob ako ozvláštniť interiér svojho bytu alebo kancelárie? Máme riešenie! Machový obraz, či zrkadlo - harmónia originality dizajnu a krásy prírody! Ak chcete mať prírodu stále na dosah ste na správnej adrese.

Čítať ďalej...

Nábytok na mieru a atypický nábytok

Nábytok do každého priestoru + doprava + montáž od WooDecor = vaša 100%-ná spokojnosť!

Čítať ďalej...

Kontaktujte nás

info@wdecor.sk

+421 918 887 566

napíšte nám

Napíšte nám - je to jednoduché!

WooDecor, s.r.o.


WooDecor, s.r.o.

icon fb icon insta

Kontakt

Woodecor, s.r.o.

Okružná 2057/11
026 01 Dolný Kubín
Slovensko

+421 918 887 566
info@wdecor.sk

Kontaktná osoba

Dalibor Madera

Dalibor Madera
+421 918 887 566
dalibor@wdecor.sk

Stránka wdecor.sk a naši partneri používajú technológie cookies na prispôsobenie obsahu a reklám, poskytovanie funkcií sociálnych médií a analýzu našej návštevnosti. Kliknutím nižšie odsúhlasíte používanie tejto technológie na celom webe.